Литва прекрати използването на здравни COVID сертификати въпреки устойчиво високото равнище

...
Литва прекрати използването на здравни COVID сертификати въпреки устойчиво високото равнище
Коментари Харесай

Литва отмени зелените сертификати |

Литва приключи потреблението на здравни COVID документи макар стабилно високото ниво на болест с ковид в страната, съобщи Българска телеграфна агенция.

От през днешния ден към този момент не е належащо да се показва така наречен зелен паспорт за имунизирани или преболедували лица, които желаят да посетят заведения за хранене, магазини, културни или развлекателни събития.

В същото време отпадна условието хора с избрани специалности - в опазването на здравето и образованието, да си вършат постоянни проби за ковид.

Литовското държавно управление обаче вкара някои нови условия. Те включват и това всеки клиент да разполага с 15 квадратни метра пространство в търговски обект.

По-строги правила към момента важат за заведения за хранене и публични събития. Задължителните защитни маски, обществената отдалеченост и хигиеничните условия също остават в действие.

Според здравното министерство имунизационният документ първоначално е изиграл значима роля в въздържане на пандемията от ковид.

Успоредно с разпространяването на изключително заразния вид Омикрон обаче има риск от болест както за неимунизирани, по този начин и за имунизирани и преболедували, което значи, че успеваемостта на имунизационните документи е доста понижена.

Правителството не изключи наново въвеждане на зеления паспорт, в случай че се наложи. Литва го вкара в цифрова форма през май 2021 година Оттогава COVID документът е бил изтеглен от над 2 милиона души най-малко един път и повече от 13 милиона пъти общо.

В Литва, както и в доста други страни, разновидността Омикрон на ковид усилва разпространяването си.

От близо 3-милионното население на Литва, записаните случаи са 740 000, а умрелите с COVID са 7900.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР